Понедељак, 03. Децембар 2012.

Манифестације

Мокрањчеви дани

 

Сваког септембра, почев од 1966.године, у Неготину се одвија празник музике у спомен највећем српском композитору Стевану Стојановићу Мокрањцу. На овом Фестивалу гостовали су и гостују најпознатији извођачи из Србије и са простора бивше СФРЈ, али и многи познати светски пијанисти и хорови. Натпевавање хорова је својеврсна круна “Мокрањчевих дана”. У оквиру пратећег програма Фестивала одвијају се бројне изложбе слика, промоције књига, књижевне вечери и излети до туристичких дестинација Неготинске крајине.

Покровитељ манифестације је Министарство за културу Републике Србије.

Датум одржавања: у периоду од 10. до 20. септембар

Званичан сајт фестивала:

 

 

 

Свети Трифун

 

Свети Трифун је традиционална манифестација у општини Неготин, с обзиром да је овај крај један од најпознатијих виноградарских крајева у Србији. Организује се на чувеним Рајачким пивницама, у аутентичном амбијенту за ову врсту правих боемских прослава.

Датум одржавања: 14. фебруар

 

Фестивал Влашке изворне музике

 

Манифестација од изузетног значаја за очување и препознавање традиције изворности у култури Влаха. Организује се у сарадњи Удружења „Гергина“ из Неготина, Дома културе „Стеван Мокрањац“ и Туристичке организације општине Неготин.

Датум одржавања: 29-30.април

 

Међународни сајам меда и вина

 

Сајам окупља велики број учесника из Србије, Бугарске и Румуније, произвођаче меда, вина, сувенира, лековитог биља, произвођаче пратеће опреме, гастрономе, и све оне који се баве продајом, дистрибуцијом и конзумирањем меда и вина. Поред званичног програма одржавају се дегустације и предавања из области винарства и пчеларства. У склопу програма је оцењивање и проглашење најбољег вина на Сајму. Цео фестивал је пропраћен богатим културно - забавним програмом.

Датум одржавања: 12. мај

 

Крајински обичаји

 

Манифестација у част велике победе Српске и Руске војске предводјене Карадјордјем, Хајдук Вељком, Миленком Стојковићем и Петром Добрњцем над Турским Мула Пашом 1807. године. Велики број посетилаца ужива у надметањима свирача, преља, пастирским играма, спремању народних јела и на крају наравно избором најлепше чобанице.

Датум одржавања: 18. и 19. јун

 

Мото скуп

 

Традиционално се организује на Кусјачкој плажи на Дунаву. Окупља велики број љубитеља мотоциклизма. У склопу програма се организују бајкерске игре, дефиле мотора и концерти. Организатор скупа је Мото клуб “Motorhead”, уз подршку Туристичке организације општине Неготин.

Датум одржавања: у периоду између 15. и 20. јула

 

 

 

 

 

Дани Дунава

 

Дан Дунава је спортска манифестација која окупља велики број љубитеља спортова на води и заљубљеника у реку Дунав. У склопу програма се организује бициклијада, регата, веслање малим пловилима, такмичење у пецању и рибљи котлић. Манифестација се одржава на Кусјачкој плажи, а организатори су Туристичка организација општине Неготин, Асоцијација за развој наутичког туризма и Удружење риболоваца “Тимок”.

Датум одржавања: 29. јун

 

Неготински вашари

 

Један од највећих и најпознатијих вашара у Србији је свакако јесењи Неготински вашар који се непрекидно одржава још од 1836. године. Већ од 1839. установљен је и летњи вашар, а 2004. године и пролећни. Окупља хиљаде оних који нешто продају, оних који купију, али углавном људе жељне доброг провода и дружења на масовним скуповима.

Датуми одржавања: 8. мај, 12.јул и 21. септембар

 

Крајинска берба


Крајинска берба обележава се традиционално на Рогљевским пивницама у организацији Удружења винара „Винер“, подршку Туристичке организације и Крајинског књижевног клуба. Посетиоци имају прилику да виде традиционалне обичаје одласка у виноград (Мобу) и да сами учествују. На централном тргу одржава се културно- уметнички програм и изложба вина и сувенира.

Датум oдржавања: 08. септембар

 

Смедовачки божоле


У организацији Удружења „Пријатељи Смедовца“ и подршке Општине Неготин и Туристичке организације у винском селу Смедовац одржава се фестивал у част младог вина. Посетиоци манифестације и љубитељи вина у прилици су да дегустирају смедовачка вина и ужвају у богато културно уметничком програму у аутентичном амбијенту Смедовачких пивница.

Датум одржавања: 24. новембар

 

Остале манифестације

 

Виноградарска слава на Рајачким пивницама - Датум: 14. фебруар

Градска слава Спасовдан- Датум: крај маја

Сусрети села- Датум: током читавог пролећа

Дани Чучук Стане у Сиколу - Датум: 8. август

Рогљевачка берба - Датум: септембар


Текст у целости преузет са сајта Туристичке организације општине Неготин

 

 

 

.

Најновији чланци

PayPal пред вратима, али....
Скоро свака вест о PayPal-у, па и ова да ће од среде 08.10.2014. бити могућ пријем новца преко овог сервиса, изазива благу еуфорију у Србији. Ипак, чини се да је још рано за радовање. Из...

Понедељак, 06. Октобар 2014.

НАЛЕД: Нови конкурси
Објављени су нови конкурси на нашој online бази фондова: СТРАНИ ИЗВОРИ ФИНАНСИРАЊА • Европска комисија (ЕУСДР фонд) - СТАРТ Пројектни фонд за Подунавље • Европска комисија (програм...

Уторак, 09. Септембар 2014.

Нови број "Синергије"
  У Синергији: Све што знате и не знате о ЕУ Мајкл Давенпорт: Европски пут Србије Јелко Кацин: Политика „лако ћемо“ не води ка ЕУ Душко Лопандић: „Битке за...

Петак, 22. Аугуст 2014.
*}