Петак, 19. Аугуст 2016.

Oд напуштених имања у Јабуковцу праве идилу

Са жељом да својим примером покажу да је село добро место за живот и посао, група младих Јабуковчана који живе и раде у иностранству, формирали су удружење и започели нове еколошке послове који не захтевају превише времена и труда. Њихова идеја наишла је на одобравање, а све више мештана им се придружује. У селу већ постоје плантаже пауловније, лековитог биља, покренути су нови пројекти у области пчеларства, формирано стадо оваца које се хране искључиво на испаши, обнављају се салаши…

- Жалосно је гледати како се у утрине претвара најквалитетнија ораница, како сваког лета све мање младих долази да обиђе домове својих предака. Нереално је очекивати да се мештани који живе у иностранству баве ратарством, па смо покушали да нађемо исплативе послове који не захтевају више од 20 до 30 дана рада. Занимљиво је да у овом крају нема загађивача, животна средина је потпуно здрава, па се тако и родила идеја о формирању еколошког села, налик на еколошке регије у Европи и успостављање сопственог бренда. Јабуковчана има по целој Европи, али и шире, па рачунамо и на могућности које нам пружају интернет технологије и то пре свега на промоцији идеје, а касније и на пласману производа. За сада смо нашу идеју регистровали кроз удружење грађана „Екопарк Јабуковац“, са намером да постане Привредно друштво – објашњава тридесетједногодишњи Ален Вујић, иницијатор идеје, који живи и ради у Бечу, али му посао дозвољава да по пет дана месечно проводи у селу.

На, већ годинама необрађеним пољима око Јабуковца ове године први пут су никле плантаже пауловније, брзорастућег дрвета за производњну пелета, али и дрвене грађе.

- Под пауловнијом већ прве године имамо око 4,5 хектара са око 3.000 садница, а ове јесени биће посађено још 2.500 комада на још 4 ха. Први засади су се одлично показали, што је изузетно добро јер се тако они неодлучнији лакше придружују нашој идеји. Ако идеја заживи, намера нам је да у Јабуковац доведемо откупљиваче фирме „Биорес“ којој би могли да понудимо значајне количине биљне масе – предочава Ален Вујић.

Како је Јабуковац још у старој Југославији имао откупну станицу и сушару за лековито биље, природан наставак тог посла је и узгој лековитог биља, пре свега невена и смиља. За тај посао одлучило се 12 домаћинстава. Пласман робе је обезбеђен преко Института Јосиф Панчић. У продаји су већ и мелеми које мештани справљају по традиционалним рецептима, али и чајеви, уља..

Пчеларство је, кажу у Екопарку Јабуковац, логичан наставак приче о еколошкој производњи. У селу тренутно има преко 1.600 кошница, а пчеларство је након дужег времена поново на цени. Јабуковачки пчелари прочули су се по једној необичној причи. Наиме Јабуковчанин Слободан Тихојевић реализује пројекат „Градске пчеле“ који финансира Ерсте банка и производи кошнице за градско пчеларство.

- Ни један град не може добити епитет „зелени“ без пчела. Већ неко време у Европи и свету је у тренду гајење пчела у граду. Већ имате специјалне кошнице на згради опере у Бечу, по тржним центрима, парковима, у зидовима зграда. Тако произведен мед је бренд и доказ здраве животне средине. Ми правимо кошнице које су уједно и жардињере за цвеће у парку. Градске кошнице обично имају један стаклени зид да би грађани могли да виде шта се дешава у њима. Такође, мед из ових кошница се служи као аутентичан производ – објашњава Слободан који је поставио сајт www.pcelamarket.com , којим повезује пчеларе и купце.

Посебну атракцију у селу овог лета је направио Горан Савковић који је оградио породично имање од 28 хектара и купио стадо оваца савремене товне расе, “il d`Frans”. Овце су целог лета на испаши, а напајају се на два природна извора.

- Ја сам одрастао на салашу и то је за мене рај на земљи. Све ово је некад било обрађено имање, а данас је напуштено. Желим да поново оживи ово место и ово је мој допринос. Уложио сам 20.000 евра у изградњу ограде, купио педигрирано стадо. Намеравам да повећам на 600 до 700 оваца и оградим још 30 ха. За сада не продајем стоку, а сматрам да имам тржиште – објашњава Горан Стевовић, који живи и ради у Аустрији. Једино што га за сада брине то је недостатак радне снаге, али ће, ако не буде имао кога да ангажује у селу, најмити раднике из оближње Румуније.

У околини Јабуковца већ се неколико салаша реконструише и уређује као аутентични смештај за туристе и ловце који су сада најчешћи гости.

- Намеравамо да поставимо сајт са свим производима које нудимо и путем друштвених мрежа, а рачунајући на наше земљаке широм Европе и света пласирамо што већем аудиторијуму и потрошачима. Наш узор у том погледу је швајцарско удружење Микрос које своју робу нуди у великопродаји. Крајњи циљ је да Јабуковац постане пожељно место за живот и боравак туриста, јер од сваке продаје или профита желимо да одређен проценат издвојимо за уређење села, као и помоћ деци из угрожених породица – потврђује Ален Вујић.

Најновији чланци

PayPal пред вратима, али....
Скоро свака вест о PayPal-у, па и ова да ће од среде 08.10.2014. бити могућ пријем новца преко овог сервиса, изазива благу еуфорију у Србији. Ипак, чини се да је још рано за радовање. Из...

Понедељак, 06. Октобар 2014.

НАЛЕД: Нови конкурси
Објављени су нови конкурси на нашој online бази фондова: СТРАНИ ИЗВОРИ ФИНАНСИРАЊА • Европска комисија (ЕУСДР фонд) - СТАРТ Пројектни фонд за Подунавље • Европска комисија (програм...

Уторак, 09. Септембар 2014.
*}