Четвртак, 01. Јануар 1970.

Историја

Историја, традиција и културно наслеђе

Преузмите: Профил заједнице општине Неготин

Богато културно наслеђе које укључује  разноврсне туристичке мотиве почев од  археолошких налазишта из доба неолита, преко остатака римске културе (археолошко налазиште Врело Шаркамен), средњевековних манастира (Буково, Вратна, Короглаш)  до споменика из новије историје (градске цркве, комплекс мокрањчеве куће...), заједно са развијеним културним, музичким и етно манифестацијама, чине Неготин једном од најатрактивнијих туристичких дестинација у о области културног туризма  Источне Србије.

Трагови неолитског човека, пронађени на обали Дунава у селима Прахово, Душановац и Радујевац, сведоче да је територија данашње Неготинске крајине била насељена још у камено доба. Резултати проучавања археолошког материјала нађеног у Лепенском виру говоре да су још пре више од шест хиљада година на обалама Дунава у Ђердапу и његовом непосредном залеђу живели људи чија је материјална култура била на завидној висини. Много је народа кроз минуле векове живело на данашњем истоку Србије бележећи напредак, развој, нестајање својих цивилизација. Подаци о њима прекривени су маглом времена, али оно што се поуздано може тврдити је да је Неготинска крајина, као непосредно залеђе Ђердапа, била вазда у прошлости мост, а сам Ђердап капија тог моста измеду Влашке низије и Тимочке долине, односно Балкана. У време великих сеоба народа, са истока су продирала ратничка племена и није тешко замислити пустош која је остајала у пределу садашње Крајине после сваке војне  најезде. Илири и Трачани (Рибали) се сматрају првим становницима Подунавља. Али зна се да су на простору Неготинске крајине свој траг оставили и Келти (Скордисти), дошљаци из Дакије: мезијска племена Целегари и Тимаци (по којима је река Тимок, вероватно, добила име).

Римљани су у првом веку нове ере потисли Дачане, али су током наредних векова, са промењивом ратном срећом, садашњу Источну Србију ( ондашњу провинцију Мезију ) бранили од Гота, Сармата, Словена ...

Византијски владари, немоћни пред најездом, мењају тактику према нападачима. Јустинијан I дозвољава неким словенским племенима да населе пределе од Мораве до Црног мора. На територији данашње Неготинске крајине и дуж Тимока први од Словена насељавају се племена НЕГОЦИ И ТИМАЦИ чиме започиње словенска историја ових крајева.

Бурна средњовековна историја садашње Крајине обележена је борбом за превласт између Византије и Бугара, а под утицај Србије ови крајеви долазе тек у време краља Милутина, почетком XIII века.

 

 

.

Да би сте могли да отворите пдф документа, потребно је да на Ваш рачунар имате инсталиран неки од бесплатних  пдф читача.

Уколико немате инсталиран пдф читач, кликом на неки од банера на дну странице, преузмите и инсталирајте.

                             

          

Најновији чланци

PayPal пред вратима, али....
Скоро свака вест о PayPal-у, па и ова да ће од среде 08.10.2014. бити могућ пријем новца преко овог сервиса, изазива благу еуфорију у Србији. Ипак, чини се да је још рано за радовање. Из...

Понедељак, 06. Октобар 2014.

НАЛЕД: Нови конкурси
Објављени су нови конкурси на нашој online бази фондова: СТРАНИ ИЗВОРИ ФИНАНСИРАЊА • Европска комисија (ЕУСДР фонд) - СТАРТ Пројектни фонд за Подунавље • Европска комисија (програм...

Уторак, 09. Септембар 2014.
*}