Среда, 14. Новембар 2012.

Природни ресурси

Преузмите: Профил заједнице општине Неготин

Преузмите: Профил општине Неготин - извор података: ДевИнфо


 

Вратњанске капије

Тешко приступачан кањон реке Вратне познат је од давнина по каменим капијама и необичним вировима, чудом природе. То су камени лукови или капије, изнад реке који су у далекој прошлости настали урушавањем пећина тунелског типа. Географи ова камена чудеса називају прерастима.

Прва капија удаљена је око 200 метара од средњовековног манастира, а први детаљан опис овог подручја оставио је Аустријанац Феликс Каниц, чувени балканолог и велики пријатељ српског народа. Убрзо је ту стигао и наш географ Владимир Карић (1887) а потом и родоначелник савремене српске географије Јован Цвијић (1885).

Професори Географског факултета у Београду др Драгутин Петровић и др Душан Гавриловић утврдили су у међувремену да је Мали прераст дугачак 15 метара, ширине 30 и да је висина његовог отвора 34 а дубина свода десет метара. Велики прераст, или друга Вратњанска капја, има дужину 45 метара, ширину 23, висину 26 и дубину свода 30 метара, а Суви прераст има дужину од 34 метра, ширину 15, висину 20 и дубину свода десет метара. Овај трећи је најмање приступачан и млађи од прва два. Истовремено, он је и најлепши и најизазовнији за истраживаце.

У близини трећих капија откривене су три до сада неистражене пећине. Реч је о "правим драгуљима природе". Детаљна истраживања ових пећина тек предстоје, али утврђено је, кажу спелеолози, да је пећина најближа трећој капији дугачка око 400 метара, друга је нешто краћа али атрактивнија, јер у себи скрива мало језеро необичне лепоте. Трећа пећина је изузетно велика и компликована, испреплетана бројним ходницима и тунелима.

Лепоту Вратњанских капија употпуњују и средњовековни Манастир Вратна, као и истоимено ловиште са великим стадом муфлона и крдом јелена лопатара.

Мокрањске стене

Десетак километара јужно од Неготина, у близини села Мокрање, Сиколска река, крчећи пут до Тимока кроз питома брда Неготинске крајине, створила је диван водопад и испод њега живописно језеро. Иако скромних димензија , ово место које носи назив Мокрањске стене, омиљено је излетиште и купалиште мештана околних села и Неготинаца.

Претпоставља се да је за време Римљана мост спајао две највеће стене. Археолози су на врховима стена пронашли доста старих предмета из тог доба. Такође се претпоставља да испод стена постоји пећина, звана "Хајдучка пећина". У подножју је предивно језерце са водопадом. У горњем делу тока Сиколске реке искри се јос једно језерце, знатно дубље од доњег и оба су богата рибом.

У непосредној близини се налази и чувени виноградарски реон са незаобилазним Пивницама, као и ловиште Алија..

Енергетски извори – обновљиви извори енергије ( ветар, сунце, вода)

На подручју општине Неготин постоје значајни капацитети за производњу енергије, пре свега хидроелектрана ''Ђердап 2'' као  произвођач хидроелектричне енергије у земљи. У Регионалном просторном плану међу значајним приоритетним планским решењима наведена је изградња нових водова 110 kV, при чему је на територији општине Неготин планиран 110 kV вод Ђердап 2 – Мосна - Мајданпек 2.

На подручју општине Неготин веће коришћење обновљивих извора енергије могуће је остварити путем малих хидроелектрана (МХЕ), сунчеве и геотермалне енергије, биомасе и енергије ветра. На основу мерења потенцијала ветра предвиђена је градња фарме ветроелектрана снаге 45 МW на подручју села Плавна у околини Неготина. Поред наведене локације постоје и друге локације које су интересантне за изградњу ветропаркова.

Подручје општине Неготин карактерише велики број сунчаних дана у току године, чак 265 што Неготин сврстава у један од најисплатљивијих простора за постављање соларних паркова и коришћење соларне енергије.

 

.

Најновији чланци

PayPal пред вратима, али....
Скоро свака вест о PayPal-у, па и ова да ће од среде 08.10.2014. бити могућ пријем новца преко овог сервиса, изазива благу еуфорију у Србији. Ипак, чини се да је још рано за радовање. Из...

Понедељак, 06. Октобар 2014.

НАЛЕД: Нови конкурси
Објављени су нови конкурси на нашој online бази фондова: СТРАНИ ИЗВОРИ ФИНАНСИРАЊА • Европска комисија (ЕУСДР фонд) - СТАРТ Пројектни фонд за Подунавље • Европска комисија (програм...

Уторак, 09. Септембар 2014.
*}