Четвртак, 01. Јануар 1970.

Квалитет живота

Преузмите: Профил заједнице општине Неготин

Преузмите: Профил општине Неготин - извор података: ДевИнфо


Спортски објекти на територији Општине Неготин

 

Општина Неготин има богату спортску традицију и велики број регистрованих спортских клубова и спортских објеката. У самом граду постоји Спортско-рекреативни центар са фудбалским игралиштем, помоћним теренима, теренима за мале спортове, олимпијским и дечијим базеном и др. Већи број спортских објеката на подручју општине је у лошем стању  и неопходни су радови на реконструкцији, санацији и инвестиционом одржавању.

Установе културе

 Дом културе „Стеван Мокрањац“ Неготин  

Дом културе “Стеван Мокрањац” – Неготин, основан је октобра 1995. године, са превасходним циљем да задовољи потребе грађана општине Неготин у области културе. Припајањем тадашњег Радничког Универзитета и до тада самосталне Установе “Мокрањчеви дани”, 2003. године Дом културе знатно је проширио своју делатност тако да је данас у надлежности ове Установе углавном све оно што се назива културним животом једног града.

Поред организовања Фестивала “Мокрањчеви дани”, Дом културе “Стеван Мокрањац” бави се позоришном, музичком, ликовном, аматерском, издавачком и образовном делатношћу, као и приказивањем филмова у једином градском биоскопу “Крајина”.
Дом културе располаже салом за музичко сценске програме капацитета 570 места, галеријским и пословним простором.

Музеј Крајине

Музеј Крајине – један је од најстаријих музеја у Србији. Основан је 1934.године. Своју делатност обавља у централној згради Музеја, Мокрањчевој кући, Музеју Хајдук Вељко и  Археолошком налазишту «Врело» Шаркамен. Археолошка поставка се налази у два простора. Део архитектонске и сакралне пластике је изложен у дворишту музеја (лапидаријум), а мањи део архитектонске пластике и сви остали предмети у приземном делу Управне зграде на око 300 м2, распоређени у 13 витрина разних димензија и у слободном простору.

Музеј Хајдук Вељка je смештен у конаку кнеза Тодорчета. Поставка је посвећена јунаку из времена  l српског устанка, Хајдук Вељку. Изложена су уметничка дела инспирисана Хајдук Вељком, оружје и барјаци из l српског устанка, фотографије и документа о ратовању.

Музејску поставку у Мокрањчевој кући представља етнолошка поставка са оригиналним предметима, фотографијама и документима из живота и рада Стевана Мокрањца.

Шаркамен(Врело) представља касноантички резиденцијално-меморијални комплекс. Налази се око 25 километара западно од Неготина, у узаној и затвореној долини званој Врело удаљено је од комуникација, трговачких путева и свих трагова савременог живота.

Историјски архив

Историјски архив у Неготину као посебна институција, основан је одлуком Народног одбора града Неготина, а на предлог Управе Музеја 8 марта 1952. године под називом Градска државна архива у Неготину. До 1959. године архив је носио назив Државни историјски архив Неготин. Од фебруара 1996. године у састав Историјског архива у Неготину ушло је архивско одељење у Бору. Припајањем овог архивског одељења дошло је до проширења територијалне надлежности Историјског архива у Неготину, па је он данас надлежан за општине Неготин, Кладово, Мајданпек и Бор.Укупна количина грађе у архиву износи 1.500 метара. Микрофилмоване су Црквене матичне књиге (133) и дигитализовано је 70% ових књига које су категорисане као културно добро од изузетног значаја.

Народна библиотека „Доситеј Новаковић“ Неготин

Неготинска библиотека је једна од најстаријих у Србији, основана далеке 1846. године. Данас је Народна библиотека „Доситеј Новаковић“ смештена у две зграде. Одељење за одрасле налази се у улици ЈНА 2, а дечије одељење у згради на Тргу Ђорђа Станојевића. У оквиру Библиотеке раде три огранка и то у: Јабуковцу, Прахову и Кобишници. Фонд Библиотеке броји око 100000 публикација, а број чланова на годишњем нивоу је преко 2000.

.

Да би сте могли да отворите пдф документа, потребно је да на Ваш рачунар имате инсталиран неки од бесплатних  пдф читача.

Уколико немате инсталиран пдф читач, кликом на неки од банера на дну странице, преузмите и инсталирајте.

                             

          

Најновији чланци

PayPal пред вратима, али....
Скоро свака вест о PayPal-у, па и ова да ће од среде 08.10.2014. бити могућ пријем новца преко овог сервиса, изазива благу еуфорију у Србији. Ипак, чини се да је још рано за радовање. Из...

Понедељак, 06. Октобар 2014.

НАЛЕД: Нови конкурси
Објављени су нови конкурси на нашој online бази фондова: СТРАНИ ИЗВОРИ ФИНАНСИРАЊА • Европска комисија (ЕУСДР фонд) - СТАРТ Пројектни фонд за Подунавље • Европска комисија (програм...

Уторак, 09. Септембар 2014.
*}